joi, 19 februarie 2015

Cum sa ne stabilim prioritatile

Cum sa ne stabilim prioritatile


Complicat sau usor? Ce cale alegi?
Usor! Desigur, doar cine vrea sa se complice singur?!

       Ei bine, in intreaga lume exista milioane de persoane care, cu voie sau fara voie,  din nestiinta sau alte cauze, aleg un drum anevoios, plin de obstacole care le complica viata si le produce mult stres, ducand la diverse imbolnaviri si uneori chiar moartea voluntara sau involuntara.
Cu toti avem multe vise: o casa , o masina, multi bani etc, etc, tu ce vise ai? Toate sunt importante? Cum afli ce iti doresti tu cu adevarat sa faci, sa ai sau sa devii in viata? Urmand pasii de mai jos:

1. Se ia un caiet, agenda sau 11 coli de scris albe, un pix si se aseaza intr-un loc unde sa fii doar tu cu tine. Inspiri si expiri de cateva ori pentru a te relaxa! Pe fiecare pagina scrii pe cate un rand de la 1 la 10.

2. Pe fiecare pagina scrii de la 1 la 10 ce iti doresti, ce visezi: scoala, job, sa inveti sa dansezi, sa ajungi intr-un loc etc.
              WOW, ai ce sa scrii nu? Ei bine, eu cand am inceput programul eram super entuziasmata, si abia asteptam sa vina ziua urmatoare. Am inceput cu chestiuni pe care si le doreste fiecare: scoala, job iar apoi sa vezi, dupa ce am scris 70 de dorinte, ca ma imaginam prin tot felul de locuri, sa imi iese numarul, m-am simtit apoi ca si cand as fi golit sacul cu dorinte. Si pana la final am trecut pe lista tot felul de dorinte mai "ciudate" si ascunse: sa fac scufundari, sa ajung in spatiu, sa zbor cu parasuta, sa scriu o carte, sa am insula mea.... multe si diverse, incat te face sa te simti minunat pentru ca pana atunci au fost dorinte ascunse.


3. Procesul dureaza 11 zile, pentru ca nu trebuie sa scrii mai mult de 10 obiective intr-o zi si in cea de-a 11 zi este ultimul pas - detaliat mai jos. E foarte importanta organizarea strategica!


4. In ziua a 11-a , incepi sa tai  din obiective, vise si dorinte pana iti mai raman doar 10.
              Ei, aici sa vezi, la inceput am taiat tot ce par vise ciudate gen "sa ajung in spatiu" , si cu cat ramaneau mai putine, cu atat imi venea mai greu sa le tai. Cand am ramas cu vreo 20 de dorinte ,mi-a fost  foarte greu sa mai aleg, ca parca renuntam la dorinte definitiv ... . Apoi, cand mi-au ramas 10, le-am simtit oarecum "sacre" pentru ca au fost trudite - alese dintr-o multime - si par mult mai valoroase si motiveaza. Atunci mi-am dat seama ce este important pentru mine acum si spre ce tintesc spre viitor.


Dupa indeplinirea celor 10 obiective, procedeul se poate repeta dupa o perioada si poti sa le compari si sigur vei vedea o maturizare si o mai buna axare pe ceea ce este cu adevarat important pentru viata ta!

*In linii mari metoda este dintr-o carte despre succesul in viata, dar nu mai stiu titlul exact pentru ca era imprumutata, acum mai bine de 7 ani.


*Referinte: filmul Ultimile dorinte - the bucket list - 2001 - prezinta 2 persoane care mai au putin de trait insa multe dorinte de indeplinit. Este comic, de actiune, motivational si sigur iti va face placere.

Te-ar putea interesa siSecretele planificarii succesului in 7 idei practice!
                                    27 de lucuri de facut intr-o viata!

Sper ca ti-au fost de folos informatiile!
Cu ganduri pozitive,
Miha



marți, 17 februarie 2015

Secretele planificarii succesului in 7 idei practice!

Secretele planificarii succesului in 

7 idei practice!



Ai incercat vreodata sa iti planifici activitatea, ai facut un plan puternic de actiune insa rezultatul nu a fost cel dorit? Atunci poate ar trebui sa ai in vedere cateva aspecte:

1. Ordoneaza-ti gandurile si ia o coala de hartie si apoi aseaza-te intr-un loc linistit si confortabil. Relaxeaza-te!

2. Scrie tot ce vrei sa faci, asa cum iti vin in minte, tot ce iti doresti tu, la ce visezi, ce planuri de viitor ai.Viseaza! Imagineaza-ti viitorul pentru ca situatia ta (economico-sociala, familiala, cariera) de azi  sunt rezultatul unui cumul de decezii si actiuni din trecut, de ieri!

3. Apoi incearca sa te gandesti la ce este mai important pentru tine (familie, cariera, viata personala)  si rearanjeaza lista, numerotand in dreptul fiecaruia cifra corespunzatoare.



4. In continuare, ia in considerare factorul TIMP – foarte important pentru ca aproape zboara – si scrie in dreptul fiecarui obiectiv un anumit interval de timp – poate fi estimativ (luna, saptamana, an).

5. Rescrie lista punand in frunte prioritatile si incepe planificarea de indeplinire a obiectivelor. Pentru inceput poti opta pentru ce poti face cel mai repede. De asemenea, poti sa detaliezi pasii spre atingerea abiectivului, resurse necesare, iar pentru planuri mari poti utiliza Analiza SWOT ( un cadran cu patru patrate si in fiecare se scriu: puncte tari, puncte slabe, prioritati si amenintari/vulnerabilitati).

6. In timp ce realizezi din obiective, bifeaza-ti rezolvarile  (ajuta foarte mult psihologic si motivational).

7.  La final, recompenseaza-te daca ai atins cel putin 50% din obiectivele propuse, printr-un cadou frumos, cum ar fi: o carte, un film bun, o excursie, vreun obiect de mult dorit, un weekend de relaxare sau orice vis/dorinta ai.

* Dar daca abandonez sau nu imi ies planurile, ce fac? Ei bine, te reorganizezi si incepi un nou plan de actiune, bine organizat ca timp, prioritati si tintind tot mai sus. De asemenea, urmand pasii de mai sus.
Ai cazut? Ridica-te, viata ta este este foarte importanta si meriti sa fi fericit (a)! Si tine minte: Succesul este o calatorie, nu o destinatie.

Ai reusit? Continua! N-ai reusit? Continua!


Te-ar putea interesa si: Cum sa ne stabilim prioritariile

Lista ramane deschisa. Astept orice idee, orice parere si succes la  cat mai multe scopuri atinse!


Sper ca ti-au fost de folos informatile
Cu ganduri pozitive,
Mihaela